Trygg håndtering av sensitive data starter alltid hos bedriften og er daglig leders juridiske ansvar. Gode interne rutiner for makulering av data sikrer at alt slettes i tråd med GDPR-kravene. Hvis data havner på avveie, er det ikke leverandøren som får skylden – det er bedriften. Velger du leverandør uten å sette visse kvalitetskrav kan det koste dyrt, både for lommeboken og omdømmet.
Det er flere kriterier som bør legge grunnlaget for valget du tar, men det aller viktigste er at leverandøren kan gi en sikkerhetsgaranti ved å dokumentere sikkerhet i alle ledd.
Her er 5 krav du bør stille til en makuleringsleverandør:
Er du daglig leder? Slik oppfyller du informasjonsplikten i bedriften
For noen kan en makuleringsmaskin være en tilstrekkelig løsning, men da kan ikke dokumentmengden være for stor. Bedriften må ha et opplegg som hindrer kø ved maskinen, og den må plasseres et sted der den ikke skaper støy og støvplager. Ventetid på vedlikehold eller reparasjoner må være kort.
Et annet alternativ er en forseglet makuleringsbeholder. Da blir det enklere å makulere internt i bedriften, fordi dokumentene kan slippes i en slisse i den låste beholderen. Når den er full, hentes den av makuleringsleverandøren som setter inn en ny beholder.
For en virksomhet med et visst volum av dokumenter og digitale lagringsmedier i omløp gjennom året, er det nødvendig å ha ryddige rutiner for sikker makulering og destruksjon. En profesjonell partner vil bidra til å opprettholde sikkerhet og overholde regelkrav.