Tida nærmer seg for det årlige regnskapsoppgjøret og revisjon av det. Det tar mye tid og oppmerksomhet. Likevel kan det være lurt å vurdere om det er andre sider ved virksomheten hvor en gjennomgang og revisjon kan være verdifull ved starten av et nytt år. Hvordan står det for eksempel til med informasjonssikkerheten? Har dere en sikkerhetskultur som hindrer at sensitiv informasjon kommer på avveie?
Informasjonssikkerhet er et helt sentralt begrep i den nye personopplysningsloven som EUs personvernforordning (GDPR) er en del av. Et system for informasjonssikkerhet er blant de pliktene Datatilsynet peker på at den nye loven innebærer. Men et slikt system må bestå av mer enn vedtatte rutiner. Det må være sikkerhet i alle ledd. Det krever at en informasjonssikkerhetskultur gjennomsyrer virksomheten.
Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) beskriver informasjonssikkerhetskultur slik:
«Det er summen av våre verdier, meninger, holdninger, interesser, kunnskap, skikker og handlinger. Begrepet er gjenstand for diskusjon i fagkretsene, og er ganske sammensatt og komplekst. Men; Slik er jo menneskets natur. Vi mener én ting, men gjør noe annet. Vi kan ha irrasjonelle forestillinger om risiko, og vi har en tendens til å se årsak og virkning der det ikke er noen. Alt dette blir gjerne oppsummert i det vi kaller sikkerhetskultur.»
Dette er med andre ord komplekst. Informasjonsikkerhet i praksis betyr derfor at det må jobbes kontinuerlig med den og på flere plan. Likevel kan en enkel kartlegging av virksomhetens risikofaktorer ved å finne svar på en del spørsmål også bli en form for et sikkerhetsregnskap som revideres årlig.
NG Secure kan tilby sikker makulering ved å kverne sensitivt materiale. Kontakt oss gjerne for mer informasjon. Nedenfor kan du laste ned en gratis sjekkliste for GDPR. Den vil forhåpentligvis være nyttig hvis du ønsker å ta en ekstra gjennomgang av rutiner og praksis.