Hva gjør du når du skal kvitte deg med den gamle harddisken? Kaster du den rett i EE-avfallet eller bruker du hammeren først?
Varehussjef Anders Langsem hos Elkjøp i min hjemby Larvik, anbefalte tidligere kunder å slette harddisken med hammer. Men det er vel og merke etter at dataene har blitt slettet. Det er en liten detalj som kan være fort gjort å glemme.
Velger du ganske enkelt å gå for den hardhendte metoden og bruke hammeren eller skrutrekker'n fra verktøykassa uten å gjøre forarbeidet, kan uvedkomne klare å hente ut informasjon selv om harddisken er skadet og deformert.
Nå vil ikke jeg anbefale deg å bruke hammeren - det er en tungvint og risikofylt operasjon. Velger du likevel å gjøre det bør du være forsiktig. Bruk vernebriller og hansker for å beskytte deg mot flyvende splinter og små deler. Vær helst alene i rommet slik at ikke andre blir skadet. I tillegg til at hammermetoden faktisk kan gjøre fysisk skade, er den svært lite miljøvennlig - så sant du ikke sorterer ut delene selv og sørger for at de havner i riktig avfall.
Skal du sørge for sikker destruksjon av data, anbefaler jeg deg å benytte godkjente sletteverktøy. Sett deg godt inn i arbeidsbeskrivelsen før du begynner med jobben.
Jeg har skrevet litt om datasletting tidligere, blant annet i blogginnlegget "Hva er sikker datasletting?" Ta gjerne en titt på det.
Mange av oss har en blanding av privat- og firmainformasjon på dataenhetene våre. Det betyr at harddisken du skal kvitte deg med kan inneholde tildels store mengder sensitiv informasjon (som for eksempel bilder, dokumenter med person- eller kontonummer, kundeopplysninger, meldinger fra sosiale medier etc.)
Personlig mener jeg det er en selvfølge å slette all denne informasjonen på en trygg, effektiv og miljøriktig måte. Det innebærer å levere harddisken til sikker datasletting eller degaussing .
PS! Ikke glem backup - uansett hvilken slettemetode du velger!