Sikker datasletting på hjemmekontoret?

Av NG Secure 19. januar 2023

shutterstock_1654831870

Har din bedrift etablert – eller videreført - gode rutiner for datasletting nå hvor vi er mye mer på hjemmekontor? Her er en liten påminnelse!

Vi kommuniserer mer med hverandre via PC-er, nettbrett og smarttelefoner enn noen gang, og legger igjen spor i det meste vi foretar oss gjennom kanalene og datasystemene vi bruker. Da blir gode rutiner for sletting av data og avhending av brukt utstyr ekstra viktig. Informasjon som ikke blir slettet, kan det være gull verdt for kriminelle hvis de får tak i det utrangerte utstyret du eller medarbeiderne dine har brukt.

Kanskje er det ekstra krevende nå, å ha kontroll over hvem som bruker hva, hvor informasjon blir lagret, og hvor lenge hver enkelt elektronisk enhet skal være i bruk før vi skaffer noe nytt. Punktene nedenfor kan være til hjelp i arbeidet med å skaffe oversikt, og legge til rette for sikker sletting av data. 

Skaff deg oversikt og sørg for gode rutiner

  • Hvor skapes det informasjon?
  • Hva gjør medarbeidere med informasjonen?
  • Hvor lagres den, og på hvilke medier?

Ved å ha kontroll på informasjonsflyten, vil du på sikt ikke bare redusere sikkerhetsrisikoen knyttet til bedriftens datainformasjon, men også kostnadene dere har.

Du trenger en plan for det videre arbeidet også:

  • Når skal dokumenter fjernes eller flyttes fra de forskjellige lagringsenhetene?
  • Når skal elektronisk utstyr erstattes (basert på antatt levetid) – og hvordan dette skal foregå?

Når du har skaffet deg en oversikt og laget en plan for når ting skal gjøres, er en viktig del av jobben gjort.  Men, i tillegg må du involvere alle medarbeiderne, og sørge for at de gjør sin del av jobben – ved å følge rutinene.

Sikre råd for hjemmekontoret

Etter lang tid med mye hjemmekontor, har de fleste forhåpentligvis etablert gode rutiner for å sikre informasjonsflyten hjemme også. Likevel kan det være greit å minne om følgende:

  • Privat datautstyr ikke bør deles med andre
  • Logg av og lås skjermen når IT-utstyret ikke er i bruk
  • Påse at programvare og antivirusprogram blir oppdatert jevnlig

Forsikre deg om at ansatte er klar over hvilke konsekvenser informasjon på avveie kan få. Dokumenter med sensitiv informasjon må ikke kastes sammen med vanlig avfall. Samle i stedet opp dokumenter i egne sikkerhetsposer, laget for bruk på hjemmekontor.

Flere råd for å jobbe trygt på hjemmekontor finner du for øvrig på nettvett.no.

Husk også på at for å imøtekomme GDPR-kravene, må virksomheten i tillegg ha klare rutiner for hvordan personvern blir ivaretatt. 

Sikker datasletting

Men hva gjør du da, når gammelt utstyr skal erstattes? Det er jo ikke tilstrekkelig å tømme "papirkurven" på PCen, eller å formatere disken før dere kvitter dere med det. Det er bare det samme som å bare rive ut innholdsregisteret foran i en perm, og det er fortsatt en lett sak å finne resten av innholdet. Selv harddisker som er slått i stykker, gir ingen garanti for at informasjon ikke kan hentes fram igjen.

Det finnes mange programmer som sletter data, men den sikreste, enkleste, og mest miljøvennlige måten å fjerne risiko for informasjon på avveie når data skal slettes, er å destruere harddisker og lagringsenheter fysisk hos en profesjonell aktør som sørger for at alt kildesorteres og gjenvinnes.

Har du to minutter? Hvis du lurer på hvordan det står til med sikkerhetsrutinene i din bedrift kan du ta sikkerhetstesten NG Secure har utarbeidet. Ta testen her >.

Velge profesjonell hjelp til dataslettingen?

Ønsker du 100 prosent sikker datasletting bør du derfor overlate jobben til profesjonelle. Sørg for at leverandøren du velger har en løsning som dekker ditt behov, og spør gjerne etter sertifiseringer og dokumentasjon på at jobben blir korrekt utført. 

Ved å levere gamle maskiner til en seriøs aktør sikrer du at destruksjonen blir trygt og miljøvennlig utført. Hos NG Secure skjer det ved at lagringsenhetene blir kvernet, mens øvrig materiale blir sortert og sendt videre til behandling som EE-avfall og gjenvinning.

Erfaring viser at gammelt datautstyr ofte blir liggende lenge på kontoret (eller kanskje hjemme) før det blir levert inn. NG Secure tilbyr en god løsning på dette gjennom Digibox, en sikker, låst beholder hvor medarbeidere kan legge det utrangerte utstyret. Beholderen hentes av oss etter avtale.

Lykke til med etablering – eller videreføring – av gode sletterutiner.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

 

En blogg fra NG Secure

NG Secure er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Last ned gratis guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier