Sikker datasletting: Holder det å knuse harddisken med en hammer?

Av NG Secure 5. oktober 2016

hammer_pc_650x300-2

Hva gjør du når du skal kvitte deg med den gamle harddisken? Kaster du den rett i EE-avfallet eller bruker du hammeren først? 

Varehussjef Anders Langsem hos Elkjøp i min hjemby Larvik, anbefalte tidligere kunder å slette harddisken med hammer. Men det er vel og merke etter at dataene har blitt slettet. Det er en liten detalj som kan være fort gjort å glemme. 

Hvis du velger hammeren

Velger du ganske enkelt å gå for den hardhendte metoden og bruke hammeren eller skrutrekker'n fra verktøykassa uten å gjøre forarbeidet, kan uvedkomne klare å hente ut informasjon selv om harddisken er skadet og deformert.

Nå vil ikke jeg anbefale deg å bruke hammeren - det er en tungvint og risikofylt operasjon. Velger du likevel å gjøre det bør du være forsiktig. Bruk vernebriller og hansker for å beskytte deg mot flyvende splinter og små deler. Vær helst alene i rommet slik at ikke andre blir skadet. I tillegg til at hammermetoden faktisk kan gjøre fysisk skade, er den svært lite miljøvennlig - så sant du ikke sorterer ut delene selv og sørger for at de havner i riktig avfall. 

Skal du sørge for sikker destruksjon av data, anbefaler jeg deg å benytte godkjente sletteverktøySett deg godt inn i arbeidsbeskrivelsen før du begynner med jobben. 

Jeg har skrevet litt om datasletting tidligere, blant annet i blogginnlegget "Hva er sikker datasletting?" Ta gjerne en titt på det. 

Blanding av privat- og firmainformasjon

Mange av oss har en blanding av privat- og firmainformasjon på dataenhetene våre. Det betyr at harddisken du skal kvitte deg med kan inneholde tildels store mengder sensitiv informasjon (som for eksempel bilder, dokumenter med person- eller kontonummer, kundeopplysninger, meldinger fra sosiale medier etc.)

Sikker datasletting er en selvfølge

Personlig mener jeg det er en selvfølge å slette all denne informasjonen på en trygg, effektiv og miljøriktig måte. Det innebærer å levere harddisken til sikker datasletting eller degaussing .

PS! Ikke glem backup - uansett hvilken slettemetode du velger!

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

 

Av: NG Secure

En blogg fra NG Secure

NG Secure er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Se animasjon om vår prosess: ngsecure.no/prosess

MicrosoftTeams-image (5)

Besøk ngsecure.no

Last ned gratis guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

Siste innlegg

Temaer

See all

Posts by Tag

See all