Du tenker kanskje at dumpster-divere bare leter etter brukbar mat i avfallsbeholderne? Eller at det bare er kjendiser som blir utsatt for snoking i søppeldunken sin?
I så fall bør du tenke litt lenger. Papiravfallet ditt kan nemlig være et mål for en dumpster-diver på jakt etter noe spesielt. Tendensen til snoking og stjeling fra andres søppel er økende, og det er faktisk endel vi kaster fra oss som andre kan utnytte.
Halvparten av norske bedrifter blir hacket
Halvparten av norske bedrifter blir hacket, men bare 5% oppdager det, ifølge Mørketalls-undersøkelsen 2014 og Jack Fischer Eriksen, direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd.
Undersøkelsen handler først og fremst om IT og datakriminalitet, men den sier samtidig noe om hvor mange uvedkommende personer som jakter på din informasjon.
Hvis noen ønsker opplysninger om bedriften din er det enklere å lete gjennom søpla, enn å hacke seg inn på datasystemene deres. Har dere ikke kontroll på hva som havner i papiravfallet, kan det få store konsekvenser.
Gode rutiner er viktig
Hvordan står det til med rutinene på arbeidsplassen din? Hvordan sikrer dere at opplysninger ikke kommer på avveie?
Det kan være flere grunner til at uønskede dokumenter havner i den vanlige papirsøpla. Kanskje havnet et ark bare innimellom noen andre, eller papirbunken ble liggende så lenge ved printeren at noen til slutt bare kastet den. Mulig at noen hos dere en dag hadde dårlig tid, slik at makuleringsrutinen ikke ble fulgt som planlagt.
Rekken av årsaker til hvorfor noe havner på avveie kan fort bli lang hvis dere ikke har tydelige rutiner for hva dere gjør med dokumentene.
Det kan faktisk hende deg
Se for deg hva som skjer med esken som er full av papir ved siden av printeren. Noen - kanskje deg, en som ikke orket å se på den stappfulle esken lenger, eller renholderen - tar esken og tømmer den i containeren utenfor. Når kontoret forlates for dagen, dukker dumpster-diveren opp. Hun eller han er nysgjerrig på hvilken smart idé dere holder på å utvikle for tiden - og der nede i containeren ligger den siste tegningen. Dere har kanskje vært nøye på lagre tegningen på PCen som er beskyttet med passord og det hele, men tegningen som ble printet ut, havnet her...
Eller dette - kanskje mer sannsynlige scenariet: En eller annen tilfeldig person er på skattejakt i containeren, og kommer over et dokument som kan være riktig spennende for lokalavisa, eller riksnyhetene for den saks skyld. Kanskje snoker din argeste konkurrent rundt hushjørnet også?
Over 150 000 har opplevd id-tyveri >
Det er en økende trend at kriminelle finner dokumenter i avfallet som de senere misbruker på nett. Så tenk deg om neste gang du kaster dokumenter. En lønnslipp eller kontoutskrift kan gi uvedkommende kjærkommen informasjon. Det kan være en god ide å anskaffe en låsbar papirbeholder.
Hva gjør dere med sensitive dokumenter?
Tenk over hvilke makuleringsrutiner som gjelder der du jobber:
- Hvilke rutiner har dere for sikkerhetsmakulering?
- Finnes det prosedyrer for behandling av sensitiv informasjon?
- Har dere makuleringsmaskin eller beholder for sikkerhetsmakulering?
- Kjøper dere eksterne makuleringstjenester?
Nå tenker du kanskje at alt er på stell - og ingenting er bedre enn det! Men, det er ikke bare dokumenter du må passe på. Hva skjer med de utrangerte PCene hos dere? Blir de tømt for innhold på en skikkelig måte før dere kvitter dere med dem?
Enkelte personer der ute spesialiserer seg nemlig også på information-diving. Det er personer som går løs på PCer, nettbett, telefoner osv. som andre har kastet, på jakt etter informasjon. Der kan de finne mye, hvis de elektroniske enhetene ikke har blitt tømt.
Tett igjen hull
Vi oppfordrer deg derfor til å sjekke ut rutinene som gjelder for dette også. Sørg for at eventuelle hull tettes igjen. Lurer du på hvor sikker virksomheten din egentlig er, kan du ta denne Sikkerhetstesten. Den tar to minutter.
Helt avslutningsvis - problemet med snoking i avfallet og misbruk av informasjon gjelder ikke bare på kontoret - pass på hva du kaster hjemme også.