Slik går du frem for å slette data på en sikker måte

Av NG Secure 16. november 2022

datasletting-1

For mange av oss er den store skrekken å miste data vi har lagret. Egentlig burde vi bekymre oss litt mer om alt som faktisk blir lagret også. Særlig den dagen vi ikke har bruk for det lenger. Skal du slette data, bør du gjøre det på en sikker måte. I dagens blogginnlegg kan du lese hvordan.  

De fleste lagringsmedier inneholder sensitiv eller personlig informasjon som f.eks. passord, brukeridentiteter, personopplysninger, gamle dokumenter, bilder og kundedata, for å nevne noe. For å være trygg på at ikke disse opplysningene på noe tidspunkt blir misbrukt av andre, er det nødvendig å gjøre en grundig slettejobb. (Husk å ta backup først!)

Skal du bruke PCen videre?

Da er det sletteprogram som gjelder, og de finnes det en rekke av. Det gjelder å finne et program du kan stole på. Som du sikkert vet, holder det ikke å tømme "papirkurven" på PCen, eller å formatere den - det er det samme som å bare rive i stykker innholdsregisteret lengst fremme i arkivskuffen din. Det vil si at det fortsatt er en lett sak å finne resten av innholdet, hvis man bare bruker litt tid på å lete seg fram.

Sletteprogrammene overskriver hele lagringsmediet med tegn slik at de opprinnelige dataene blir slettet, samtidig som du kan bruke utstyret videre etterpå. Eraser er et slikt verktøy. Innhold på harddisker kan også slettes trygt med DBAN (Darik's Boot and Nuke). 

På nettsidene til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet finner du en oversikt over godkjente sletteverktøy.

Når du velger et overskrivingsprogram for å slette, bør du sjekke opp med leverandøren om de kan garantere 100% sletting. (Etterspør gjerne sertifiseringer). Da er du på den sikre siden.

Sletting av lagringsmedier

Kanskje har du noe lagret på disketter, CDer, taper og USB-minnepinner. Vær obs! på at disse også kan inneholde informasjon som helst burde vært slettet.

Mange bruker USB-minnepinner for å utveksle data, men det er ikke alltid de er klar over at normal sletting av filer fra utforsker ikke er nok til å sikre at data faktisk er slettet. Hvis du mister en minnepinne som du faktisk har tømt for data, kan de som finner den potensielt klare å rekonstruere slettet informasjon. Eraser fra Sourceforge er godt egnet for sletting.

Sletting av informasjon på telefon og nettbrett

Det er fort gjort å glemme at du har masse informasjon - og sannsynligvis også sensitive data - lagret på mobilen eller nettbrettet ditt. Dette må du tømme:

  • Det innebygde internminnet 
  • Minnekortet 
  • SIM-kortet

Hvis du unnlater å slette, og har opplysninger om andre personer på mobilen, kan du risikere å få erstatningsansvar hvis informasjon kommer på avveie. På hardreset.info finner du instruksjon om hvordan du enkelt kan slette innholdet ditt. Det samme gjelder Ibas.no. De har også fyldig informasjon om forskjellige sletteverktøy. 

Les også: Hva er sikker datasletting? >>

Skal du kaste gammelt utstyr?

Da anbefaler jeg deg å levere det utrangerte utstyret til en profesjonell aktør som sikrer at destruksjonen blir trygt og miljøvennlig utført, samtidig som det innebærer sikker sletting av data. Alt materiale blir sortert, eventuelt kvernet, og sendt videre til gjenvinning. Velger du denne fremgangsmåten, bidrar du positivt til miljøet også!

Hvis du velger å levere det til en forhandler som tar utstyret ditt videre til avfallsmottak, bør du sørge for å tømme det du har lagret på maskinen først. Alle forhandlere er riktignok pålagt at det skal være låsbare bur for denne typen utstyr, men jeg ville ikke tatt den sjansen selv. Det kan bli stjålet før det når avfallsmottaket.

Det samme gjelder harddisker. Selv om du demonterer eller knuser harddisken, vil det være mulig for andre å hente fram informasjon fra enkeltkomponentene. Det er derfor smart å sikre at alle data blir slettet for godt. Levér enhetene til et godkjent anlegg med kvalitetssikrede rutiner og streng adgangskontroll.

Degaussing, EE-avfall og gjenvinning

Degaussing er en trygg og godt dokumenterbar måte å tilintetgjøre innholdet på en harddisk.. Informasjonen blir da slettet ved hjelp av magnetisme. Degaussing sørger for at en behandlet harddisk er komplett uleselig og det er umulig å gjenskape informasjonen. Denne løsningen er godkjent av NSM (Nasjonal Sikkerhetsmyndighet). Degausseren vi har hos oss, er godkjent for såkalt hemmelig og sikkerhetsgradert materiale. 

I tillegg til at alt innhold blir slettet, blir utstyret videre behandlet som ee-avfall. Det vil si at det blir sortert og behandlet i henhold til avfallsforskriften.

Kverning og metallgjenvinning

Alt materiale som plast, metall, kretskort og kabler blir utnyttet på nytt, enten i form av materialgjenvinning eller energigjenvinning. Etter at materialet har blitt sortert, blir mesteparten kvernet før det går til gjenvinning av nye råvarer.

For å være på den sikre siden - både når det gjelder din egen informasjon og miljøet, anbefaler jeg deg å levere utstyr du ikke lenger trenger til en godkjent innsamler. Da kan du være trygg!

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier


En blogg fra NG Secure

NG Secure er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Last ned gratis guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier