Destruksjon av datalagringsmedier: Viktige ting å huske

Av NG Secure 22. desember 2022

ngn_cd_foto__ScanStock-3

Mange datalagringsmedier inneholder sensitiv informasjon. Opererer du med flere typer lagringsmedier er det fort gjort å miste oversikten. Hvor mange minnepenner og kasserte mobiltelefoner har du liggende rundt omkring? Kanskje har du gamle CDer i skuffen eller harddisker stående på arkivrommet. Bestemmer du deg en dag for å ta et skippertak for å få ryddet opp i alt sammen, er det et par viktige ting du bør huske på før du kvitter deg med utstyret.

Vanlige datalagringsmedier

Selv om en stadig økende informasjonsmengde lagres i skyen og på nettet, blir tradisjonelle lagringsmedier fortsatt brukt. De vanligste er:

  • Harddisker
  • CDer og DVDer
  • Minnepenner

Skal du kaste slikt utstyr, bør du sørge for sikker datasletting først. Det kan gjøres enten ved sletteprogram, degaussing, eller fysisk kverning. Sletteprogrammer fjerner innholdet på enheten og gjør at den kan brukes igjen  senere. Degaussing er en metode som sletter absolutt all informasjon ved hjelp av magnetisme. Velger du degaussing eller kverning kan ikke lagringsmediet brukes mer. 

Data på mobilen

Ikke glem at mobil og nettbrett også er datalagringsenheter. Store mengder data blir loggført og lagret på de elektroniske dingsene vi bærer med oss til enhver tid. Her er det både SIM-kort, internt og eksternt minne. Det er ikke alltid like lett å vite hvor dataene egentlig er lagret. Be om eksperthjelp hvis du føler deg usikker på om du har fått slettet alt du ønsker.

Nettet er fullt av programmer som gjør det mulig å hente data fram igjen, både på telefoner, PCer og annet elektronisk utstyr, så du gjør lurt i å være grundig.

Har du spilt musikk på en knekt LP-plate noen gang?

LP-platenes storhetstid er forlengst forbi. Jeg liker likevel å trekke fram LP-plater som eksempel på at det er mulig å få noe ut av et medium selv om det er ødelagt. Det er nemlig mulig å spille musikk på en knekt plate. Den rivende teknologiske utviklingen som de siste ti-årene har revolusjonert musikkbransjen og ført til at iTunes og spillelister har erstattet gammel vinyl, treffer de fleste andre bransjer også, og stopper ikke opp. I dataverdenen er det ingen som vet hva som er mulig å få ut av en harddisk om et halvt år selv om det er umulig her og nå. Det vi derimot kan være ganske sikre på er at det som er borte for alltid ikke dukker opp igjen. Det kan være greit å tenke på når du velger slettemetode for dataene dine også.

...eller kjøpt en brukt minnepinne?

Da kan du nemlig risikere å få med mer på kjøpet. Glemmer du å slette innhold på minnepinnene dine - eller kjøper en du tror er ny, men som noen har brukt før, kan det by på ubehagelige opplevelser både for deg selv og andre.

Elektronikkbutikkene har flotte returordninger for varene de selger. Pass på at du ikke ender opp med å levere tilbake mer enn du kjøpte hvis du skal returnere noe.

Kopimaskiner og printere

Det kan være fort gjort å glemme harddisker på printere og kopimaskiner. Disse diskene må tas ut og degausses eller kvernes - her ligger det ofte svært mye informasjon. Det finnes mange eksempler på at data har havnet på avveie fordi printere har blitt videresolgt uten at man har sørget for sletting først. På printere finnes det også spor på tromler etter de siste utskriftene. 

Sørg for sikker datasletting

Ønsker du å være helt sikker på at data blir fullstendig slettet og blir borte for alltid - på en trygg og effektiv måte - bør du levere komponenter og utstyr til en seriøs aktør som benytter degaussing eller kverning:

  • Ved å benytte en degausser kan du som nevnt være sikker på at alt blir slettet for godt
  • Hvis noe blir kvernet og granulert, blir gjenvinnbare deler først utsortert. EE-avfall blir sendt videre til korrekt behandling. Det som blir kvernet blir til resirkulert materiale som kan brukes i nye produkter

Les også: Hva er sikker datasletting? >>

Vær bekymringsfri

Går du for sikker sletting av data slipper du å bekymre deg for at innhold kommer på avveie. Velger du sikker destruksjon av datalagringsmedier, trenger du ikke ta andre forholdsregler - alt blir ivaretatt. Det er heller ikke slik at det må være snakk om store mengder utstyr for at jobben skal bli utført.

Etterspør gjerne sertifiseringer

Det foreligger i dag ingen krav om at aktører som tilbyr sikker datasletting skal ha noen form for sertifisering. Jeg anbefaler deg likevel å etterspørre det. Da kan du være sikker på at jobben blir gjort på en ordentlig måte i henhold til strenge rutiner. Spør gjerne etter arbeidsmetode også - hvem er menneskene som har ansvar for jobben? Er de sikkerhetsklarert på en ordentlig måte? Hva skjer egentlig med utstyret? Hva er din garanti for at dataene er borte for alltid?

En liten huskeliste helt til slutt

  • Sørg for sikkerhetskopiering av dokumenter du ønsker å ta vare på
  • Sørg for å ha en rutine som fanger opp alt som er av IT-utstyr
  • Sørg for at lagringsmediene du eventuelt skal kvitte deg med havner på et godkjent innsamlingsmottak slik at den miljømessige siden også blir ivaretatt

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

En blogg fra NG Secure

NG Secure er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Last ned gratis guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier