Hva koster sikker makulering?

Av Trygve Nielsen 15. sep 2022

Sikkerhetsmakulening_norsk_makulering_1.jpg

I en tid preget av økonomisk pessimisme og usikkerhet opplever vi stadig ønsker og krav om reduksjon av kostnader. I mitt daglige virke blir jeg av og til konfrontert med påstander om at sikkerhetsmakulering er dyrt -  men vet de som hevder det egentlig hva det dreier seg om?

Jeg føler meg alltid veldig komfortabel i situasjoner hvor jeg møter slike påstander. Endelig kan vi snakke om hva sikkerhetsmakulering egentlig handler om og hvordan det skal utføres på trygg måte.

Både i privat og offentlig sektor har jeg møtt kunder som har vært utelukkende opptatt av pris, uten tanke på hva som egentlig leveres og hvordan tjenesten utføres.

Overlat aldri hemmelighetene dine til en person bare fordi han har en logo på jakken  

En historie jeg ofte forteller er fra en offentlig etat jeg besøkte for noen år siden. Under besøket fikk jeg øye på en ansatt ved siden av tre makuleringsbeholdere - beholdere som ikke kom fra selskapet jeg jobber i. Jeg presenterte meg for den ansatte og spurte om jeg fikk lov til å stille et par spørsmål.

Her er et utdrag fra samtalen:

Jeg: Hvem henter disse beholderne?
Svar: - Det kommer noen karer og henter dem.
Jeg: Vet du hvem de er? Legitimerer de seg?
Svar: - Nei, men de har på seg jakker med logo på ryggen.
Jeg: Ok, vet du hvor de frakter beholderne?
Svar: - De blir fraktet til makulering.
Jeg: Vet du hvor blir det makulert?
Svar: - Det er jeg ikke sikker på.
Jeg: Vet du hvordan det makuleres?
Svar: - Nei, men jeg regner jo med at det er i orden.

Jeg ventet et lite øyeblikk før jeg oppsummerte:

Det kommer altså: «noen karer», med logo på jakken og frakter deres sensitive informasjon til et sted du ikke vet hvor er. Du vet heller ikke hva de gjør med dokumentene?

Etter dette hadde vi en hyggelig samtale om temaet og vi ble enige om at jeg skulle kontakte ham neste dag for å finne en trygg og god løsning. Denne historien er ikke unik. Den er representativ for mange private og offentlige virksomheter. Vi har lett for å se på prislappen og ikke sjekke hva vi egentlig får igjen for pengene.

Når vi skal finne ut hva sikker makulering koster, er det nyttig å først se på hva sikkerhetsmakulering egentlig er. Og hva som kreves for å levere en tjeneste med god kvalitet.

Det første avklaringen vi må tydeliggjøre er forskjellen på å kaste papir og å avhende sensitiv informasjon. Du kan finne ut mer om det ved å laste ned e-boken vår. 

Sikkerhetsmakulering handler ikke om å kaste papir

Det handler ikke om å kaste papir. Det handler om å forsikre seg om at informasjonen på papirene ikke på noe tidspunkt - under noen omstendighet - kan bli tilgjengelig for uvedkommende.

Prisen på tjenestene varierer i forhold til hvilken løsning du velger og hvor mye sensitiv informasjon du håndterer. Men for de fleste små og mellomstore bedrifter er det snakk om noen «tiere» per dag.

Jeg tror den mest interessante vinklingen er: 

  • Hva koster det å ikke sørge for sikker makulering av dokumenter?
  • Hva koster det å slurve med dokumentsikkerhet?

Konsekvensene og ubehagelighetene kan bli langt verre enn man tror. Eksempler på slike hendelser det dukker opp i media med jevne mellomrom, og er lite hyggelig - først og fremst for den det går utover, men også for den som eventuelt har slurvet med rutinene.

Du kan lese mer om temaet i tidligere blogginnlegg på makuleringsbloggen.no, eller på nettsidene våre.

LAST NED GRATIS GUIDE:Sikker makulering i din bedrift

Temaer: Makulering, Sikkerhetsmakulering


Trygve Nielsen's photo

Av: Trygve Nielsen

Trygve er daglig leder av NG Secure AS og har bred erfaring gjennom ulike roller i flere bransjer i næringslivet. Han har benyttet sin tid i selskapet til å reposisjonere virksomheten til å bli enda tydeligere som sikkerhetsleverandør.

Epost

En blogg fra NG Secure

NG Secure er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Last ned gratis guide: Sikker makulering i din bedrift

Siste innlegg