Lar du medarbeidere overta gamle PCer?

Av NG Secure 26. oktober 2016

norsk_makulering_pc_student_foto_shutterstock

I arbeidslivet bytter vi PC med jevne mellomrom, vi må det for å kunne jobbe effektivt. Blant arbeidsgivere er det store forskjeller på praksis når det gjelder utdaterte maskiner. Hvordan er praksisen i din bedrift? Overtar de ansatte gamle datamaskiner? Da håper jeg dere har gode rutiner for hva som skal gjøres før utstyret havner hjemme hos noen. 

Kan du være sikker på at innholdet på PCen virkelig blir slettet?

Et vanlig livsløp for en gammel jobb-PC er at den ansatte får den med seg hjem med avtale om at jobbinnholdet skal slettes. Deretter overtas ofte maskinen av sønn/datter eller annen bekjent som kan ha bruk for den. På dette stadiet har du som arbeidsgiver allerede mistet kontroll på en mengde sensitiv informasjon, og du har overlatt til tilfeldighetene om det kommer til å få alvorlige konsekvenser deg og bedriften i fremtiden. 

Hvor denne PCen til slutt havner har du ingen kontroll på når du har gitt den bort. Kanskje selges den på finn.no for kr 300,-, kanskje byttes den bort mot en gammel sparkesykkel, eller kanskje den blir liggende å slenge i buret for el-retur utenfor det lokale elektrovarehuset.

En PC som har vært brukt i jobb inneholder alltid sensitiv informasjon. Det er relativt enkelt å gjenopprette veldig mange av dokumentene og mye av informasjonen som har vært på maskinen tidligere, om ikke slettingen har vært profesjonelt utført. Et enkelt googelsøk gir deg tilgang på en rekke gratisprogrammer som hjelper deg med å gjenopprette slettede filer.

Som arbeidsgiver bør du aldri ta denne risikoen. 

Slett alt innhold på harddisken

For å unngå at firma- og personopplysninger kommer på avveie, bør det derfor være en klar og tydelig rutine i bedriften som beskriver hva som skal gjøres før datautstyret blir gitt bort. Sikker sletting av harddisk bør være en absolutt selvfølge. 

Ønsker du som arbeidsgiver å gi bort gamle PCer må du alltid sørge for at fagpersonell gjennomfører sikker datasletting før maskinene gis bort.

Er du usikker på hva sikker datasletting egentlig innebærer? Det kan du lese om i dette blogginnlegget Slik går du fram for å slette data på en sikker måte >>Der finner du også informasjon om hva du bør tenke på hvis det er snakk om gamle mobiltelefoner og nettbrett. De er gjerne proppfulle av informasjon - både fra bedriften og fra privatlivet. 

Utdatert utstyr

Den teknologiske utviklingen gjør at dagens PCer fort blir utdaterte. Kanskje er det en bedre idé at det utdaterte utstyret kasseres i stedet for å gis bort. Velger du å kassere, er det viktig at du sørger for sikker destruksjon hos en profesjonell aktør. 

Les også: Skal virksomheten kvitte seg med utrangerte PCer? Dette må du passe på >>

I NG Secure tilbyr vi degaussing for alle magnetiske lagringsenheter. Da blir innholdet fullstendig tilintetgjort ved hjelp av magnetisme. I tillegg tilbyr vi kverning og granulering for alle typer lagringsenheter. På den måten kan våre kunder være helt trygge. Vil du lese mer om sikker destruksjon og datasletting, anbefaler jeg deg å laste ned guiden vår.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

 

En blogg fra NG Secure

NG Secure er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Last ned gratis guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier