Søppelsmuglere gir risiko for hacking og ID-tyveri

Av Pål Karlsen 31. oktober 2019

Norsk-Makulering_s?ppelsmuglere_hacking_ID-tyveri_foto_shutterstock_293166725

Etter Brennpunktprogrammet «Søppelsmuglerne» på NRK har den ulovlige handelen med datautstyr stjålet fra mottaksstasjoner og gjenvinningsanlegg, fått mye oppmerksomhet. Mindre fokus har det vært på en annen side av denne kriminelle aktiviteten, nemlig risikoen for at  personopplysninger og andre sensitive data kan komme i hendene på uvedkommende og brukes til hacking og ID-tyver. Sensitiv informasjon skal ikke «gjenvinnes», men slettes! Ved å levere det  til sikker makulering i stedet for til usikre mottakssanlegg, går datautstyret til gjenvinning samtidig som innholdet slettes.

NRK-programmet er fulgt opp av medier landet rundt og har blitt kommentert på sosiale medier.  Der forteller mange om hva de har opplevd når de har levert utstyr til mottaksstasjoner. En kvinne opplevde ved et returmottak i Sarpsborg at øyeblikket etter at hun hadde satt fra seg en PC der, kom en mann ut fra mottaket med utstyret hennes.

Ansatte ved samme mottak forteller at dette skjer flere ganger daglig, og det hender de blir truet på livet. Aggressive tyver bryter seg inn på inngjerdede områder og i beholdere. Jeg har tidligere i et blogginnlegg fortalt om en kvinne som fikk beskjed om at kladdebøker hun hadde levert til gjenvinning, dukket opp i en butikk i Polen.

Konklusjonen er klar. Returmottak og gjenvinningsstasjoner er ikke et sikkert sted å levere datautstyr som inneholder sensitiv informasjon. Da kommer opplysningene lett på avveie og kan misbrukes. 

Millionbøter og tap av omdømme

Som kjent er det et krav i personopplysningsloven og GDPR at personopplysninger skal slettes når det ikke lenger er grunnlag for å ha dem lagret. Det gjelder både på digitale lagringsmedier og papir. Millionbøter er risikoen hvis slike opplysninger kommer på avveie. Dyrt kan det også bli hvis det skjer med andre sensitive data. Det kan gi svekket konkurransekraft og tapt omdømme, som kan svi mer enn millionbøter.

Når folk leverer datautstyr til gjenvinningsstasjoner er det ut fra en antakelse om at det er sikkert å levere det der, og de ønsker å bidra til et bedre miljø og bedre råstoffutnyttelse ved at utstyret gjenvinnes.  Begge deler - både sikker sletting av sensitiv data og å være med på den grønne bølgen - er mulig hvis PC, laptop, lesebrett, mobil og harddisker leveres til makulering. NG Secure tilbyr slike løsninger.

Makuleringsdugnad

Den årlige nasjonale sikkerhetsmåneden er nettopp avsluttet. Formålet med den er å skape en informasjonssikkerhetskultur blant ansatte for å gi en tryggere digital hverdag. Uten at ansatte har kunnskap om og blir opplært i sikkerhetsrutiner, vil ikke sikkerheten bli god nok. Det dreier seg om bevissthet og holdninger hos alle ansatte.

For å skape slik bevissthet kan det være en idé kan å tilby ansatte å levere det private datautstyret sitt på arbeidsplassen som en del av et sikkerhetsopplegg. Det vil gagne både virksomheten og de ansatte og dermed bidra til en ønsket informasjonssikkerhetskultur. 

Hvorfor ikke sette i gang en dugnad hos dere hvor ansatte kan levere utstyret sitt og samtidig være med og rydde opp i virksomhetens datautstyr? NG Secure kan hjelpe til med sikker makulering og gjenvinning. LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

 

Pål Karlsen's photo

Av: Pål Karlsen

Pål Karlsen er driftssjef for NG Follo. Han har tidligere jobbet som daglig leder i NG Secure (tidligere Norsk Makulering). Videre har han erfaring fra reklamebransjen hvor han var eier og daglig leder i Selskapet Markèr fra 1990 – 2000. Etter det har han vært 13 år i mediebransjen – både som adm. direktør i lokalavisen Sarpsborg Arbeiderblad, og som mediehusleder for (den gang) A-pressens aviser i Nedre Glomma og Halden. Fra 2013 – 2016 jobbet han for Ishockeyklubben Sparta Sarpsborg som daglig leder.

Epost

En blogg fra NG Secure

NG Secure er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Se animasjon om vår prosess: ngsecure.no/prosess

MicrosoftTeams-image (5)

Besøk ngsecure.no

Last ned gratis guide for sikker makulering av digitale lagringsmedier

Siste innlegg

Temaer

See all

Posts by Tag

See all