Dokumenter på avveie kan føre til ID-tyveri

Av Pål Karlsen 26. april 2018

NorskMakulering_17102017_0547Omfanget av identitetstyveri – eller ID-tyveri - øker hvert år. Oftest omtales nok slike tyveri når de som står bak klarer å få tilgang til kredittkort, skimmer minibanker eller hacker PCer. Men dokumenter på avveie kan også være en årsak. Brukes papirkurven på jobb eller hjemme til å kaste  dokumenter med personopplysninger, gir det lett tilgang til informasjon som kan misbrukes.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) gjennomfører årlige undersøkelser av omfanget av identitetstyveri.  Den siste undersøkelsen viser at mer enn 150.000 personer eller om lag 4 prosent av befolkningen utsettes for dette. 

En av årsakene til økningen ser ut til å være at de som rammes, ikke anmelder det til politiet. Bare om lag 30 prosent gjør det. Faren for å bli tatt oppfattes nok derfor som relativt liten av de kriminelle som står bak.

Dette går imidlertid ikke bare ut over privatpersoner. Også virksomheter kan tape store penger. I USA regner man med at bedrifter taper milliarder av kroner hvert år som følge av identitetstyveri. Derfor er det viktig at bedriftene også behandler personopplysningene de har samlet inn på en forsvarlig måte. Glipp hos dem kan føre til at sensitiv informasjon kommer på avveie som kan brukes til å stjele noens identitet.

Profesjonelle

I følge NorSIS er det ofte profesjonelle kriminelle som står bak ID-tyveriene. De går systematisk til verks. Metoden med å skaffe seg data ved hacking av PC har blitt mye omtalt i forbindelse med EUs personvernforordning (GDPR). Andre måter er innbrudd i postkasser, hvor de kan få tak i bankkort/pinkoder, pass, passord/kodebrikker. Disse sendes ofte i posten og de færreste låser postkassene.  

Papirkurven

Mindre omtalt er kanskje den risikoen man løper ved å kaste papirdokumenter med sensitiv informasjon i papirkurven.  Derfra går de i søpla og kan lett bli tilgjengelig for mange. Såkalte "dumpster-divere" jakter på personlig informasjon som kan gjøre det mulig for dem å opptre i andres navn. Det kan dreie seg om informasjon som navn, telefonnumre, arkivnumre, kvitteringer fra kredittkort, selvangivelser, kundeinformasjon, finansielle og helsedokumenter og forretningshemmeligheter. Hver for seg behøver ikke opplysningene å føre til skade, men settes de sammen blir det lettere for de kriminelle. 

Tiltak mot ID-tyveri

Datatilsynet har laget lister med råd om hva du bør gjøre for å forebygge ID-tyveri. Noen av disse er:

  • Ikke oppgi personlig informasjon til ukjente på telefon, på e-post eller over internett
  • Legg aldri igjen personlig informasjon hos selskaper du ikke kjenner eller vet noe om. 
  • Husk at passord og PIN-koder er personlige. De skal ikke gis til eller deles med andre.
  • Sett lås på postkassen din.
  • Unngå å ha informasjon eller andre verktøy som kan gi tilgang til beskyttelsesverdig informasjon i lommeboka eller vesken din. 
  • Tenk deg om to ganger før du klikker på lenker i en e-post
  • Tenk sikkerhet når du velger passord for pålogging til kundesider, e-post eller andre sider. 
  • Du kan reservere deg mot at noen endrer postadressen din på internett.

Sikker makulering

Makulering nevner Datatilsynet også som et viktig tiltak. Dokumenter som potensielt kan misbrukes, bør som nevnt ikke havne i søpla. De bør makuleres på en sikker måte. Skal du være helt trygg, bør alle dokumenter makuleres. NG Secure har et opplegg for slik sikker makulering. Vi har plomberte beholdere som settes ut hos bedriftene, hentes av sikkerhetsklarert personell, transporteres i låste biler og dokumentene kvernes i et lukket og bevoktet anlegg.

Du kan se hvordan vår prosess er på denne videoen.

En annen kritisk situasjon som uvedkommende kan benytte seg av, er at bedriftene ikke er nøye med å fjerne all informasjon når PCer skal skiftes.  Vil du være absolutt sikker på at informasjon på gamle PCer ikke skal gjenskapes, bør disse også kvernes.  

Mer om metoder for sikker destruksjon og datasletting, finner du i guiden nedenfor.

 

LAST NED GRATIS GUIDE: Sikker makulering i din bedrift

 

Pål Karlsen's photo

Av: Pål Karlsen

Pål Karlsen er driftssjef for NG Follo. Han har tidligere jobbet som daglig leder i NG Secure (tidligere Norsk Makulering). Videre har han erfaring fra reklamebransjen hvor han var eier og daglig leder i Selskapet Markèr fra 1990 – 2000. Etter det har han vært 13 år i mediebransjen – både som adm. direktør i lokalavisen Sarpsborg Arbeiderblad, og som mediehusleder for (den gang) A-pressens aviser i Nedre Glomma og Halden. Fra 2013 – 2016 jobbet han for Ishockeyklubben Sparta Sarpsborg som daglig leder.

Epost

En blogg fra NG Secure

NG Secure er landets ledende aktør innen makulering. Vi tilbyr sikker makulering av sensitive dokumenter, digitale lagringsmedier, og andre varer og produkter. Hver uke publiserer vi et nytt innlegg her på Makuleringsbloggen.no. Følg oss gjerne!

Se animasjon om vår prosess: ngsecure.no/prosess

MicrosoftTeams-image (5)

Besøk ngsecure.no

Last ned gratis guide: Sikker makulering i din bedrift

Siste innlegg

Temaer

See all

Posts by Tag

See all